Rick-van-oppen

Rick van Oppen

In verwachting zijn

Wat is je verwachting

Het is iets totaal nutteloos…een verwachting. Waarom nutteloos? Een verwachting is net als angst, het bestaat simpelweg niet. Het is een idee of gedachte gebaseerd op dingen uit het verleden en het gaat over iets in de toekomst wat nog moet gebeuren. But just like assholes, we all have them!

En toch hebben verwachtingen ontzettend veel invloed op je dagelijkse staat van zijn. Want met elke gedachte en gevoel creëer je je leven in het hier en nu. Het universum kent namelijk geen verleden en toekomst , het universum reageert alleen maar op het hier en nu. Dus wat jij NU in je gedachten, gevoel, woorden en daden creëert is het enige wat echt bestaat en waar het universum op reageert. Dus wanneer jouw verwachting negatief is, is dat ook wat de realiteit is die jij zelf creëert.

Vrij van verwachtingen

Over het algemeen is het in die zin praktisch geen verwachtingen te hebben en als er dan een beeld mag zijn, laat dat dan een positieve visualisatie zijn. De valkuil die je dan tegenkomt is dat we soms wel zeggen geen verwachtingen te hebben, maar die stiekem als we eerlijk zijn toch echt wel hebben. Dan ben je jezelf aan het manipuleren wat ook niet aan te raden is. Dus ook hier kom je er niet omheen, eerst accepteren dat je echt wel verwachtingen hebt van toekomstige gebeurtenissen en van mensen om je heen maar die wel vervolgens loslaten. Beter dus te kijken waar die verwachtingen vandaan komen. Waar hebben ze hun oorsprong?

Dan kom je al snel uit bij wat jij van jezelf verwacht. Want wat jij van jezelf verwacht, verwacht je ook al snel van anderen. En hetgeen wat jij van jezelf verwacht, waar komt dat vandaan? Wellicht wel van een verwachting die mensen ooit van jou hadden?

Wat als ze iets van me vinden

Het reikt best wel ver want er is ook zoiets als een collectieve verwachting. Er wordt van een man verwacht dat ie altijd sterk en zeker is. Er wordt van een vrouw verwacht dat ze niet zomaar met iedereen het bed deelt. Er wordt van mensen in het algemeen verwacht dat ze een partner moeten hebben, dat mensen dromen moeten najagen. Afgezien van het feit dat dit allemaal dingen zijn die mensen heus wel naar verlangen of wenselijk zijn, hebben ze als collectieve verwachting een grote impact op je als mens omdat we het ons zelf dus zeer aantrekken in sommige gevallen wanneer we niet aan die collectieve verwachting voldoen. Want dan vinden mensen misschien wel iets van ons…

Als voorbeeld, ik merk dat ik het mezelf soms niet makkelijk maak met alle verwachtingen waaraan ik probeer te voldoen. Daar heb je het al…proberen te voldoen. Why? Waarom probeer ik ergens aan te voldoen? Who is judging? Misschien ben ik wel meer bezig met het oordeel van anderen dan met wat ik zelf echt belangrijk vind. Wat vind IK dan echt belangrijk tegenover hetgeen waarvan ik dacht dat ik belangrijk vond misschien wel alleen maar vanwege de verwachtingen van anderen?

Daarnaast merk ik dat het ook zeer hulpzaam is elke verwachting van iemand anders dus telkens weer te zien als een projectie van wat ik van mezelf verwacht. Wanneer ik deze loslaat kan ik de ander pas ook laten zijn wie hij of zij is. Als ik dat bewust toepas in daily life, merk ik dat ik dan ook pas andere dingen waarneem in die ander die ik voorheen niet zag waardoor daadwerkelijk de energie en interactie met die ander verandert. Ik creëer dus ruimte voor iets nieuws in plaats van het al ingevuld te hebben door mijn verwachtingen. Echt wonderbaarlijk.

Hoe laat ik verwachtingen los

We kunnen dus vaststellen dat we best verwachtingen mogen hebben maar ze ons niet dienen. Ook weten we dat we ze niet moeten doen alsof ze er niet zijn want dan zijn we niet eerlijk tegen onszelf en anderen. Een eerste stap om ze daadwerkelijk los te laten is erachter te komen welke verwachtingen we hebben van onszelf en waar deze denkbeelden vandaan komen.

Zijn er momenten geweest in ons leven waarin de mensen om ons heen ons heel erg duidelijk maakten dat we niet aan hun verwachting voldeden en hoe deden ze dat? Misschien hebben we toen wel een pact gemaakt met onszelf dat het beter was dat we in het vervolg echt MOESTEN zorgen aan die verwachting te voldoen…?

Er zit dus zoals zo vaak een angst achter dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn. Door je bewust te worden van deze angst ben je al voor de helft op weg de verwachtingen van je zelf en anderen los te laten. Meer hoef je niet van jezelf te verwachten …

Deze vind je misschien ook interessant

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief