Rick-van-oppen

Rick van Oppen

Loopt jouw hoofd vaak over?

Loopt jouw hoofd vaak over?

Het lijkt eerder regel dan uitzondering…mannen die het gevoel hebben dat hun hoofd overloopt, het heeeeél druk hebben, of althans dat als onprettig ervaren. Het kan ook niet anders, er zijn tig taken die op een dag verricht moeten worden , het werk, de kinderen , het huishouden en ga zo maar door.

Maar wat gebeurt er echt want in feite zijn het bezigheden die op zichzelf niet onmogelijk zijn om uit te voeren qua energie die er voor nodig is of het extreemste van een mens vragen. Een onderdeel van wat ons vaak gestresst of gespannen maakt is dat we vaak eigenlijk al met ons hoofd weer ergens anders zijn incalculerend wat er op die dag nog allemaal moet gebeuren en of dat wel allemaal op tijd gebeurt en goed komt etc. Dan ben je dus nooit met je aandacht helemaal gefocust en je geest maakt allerlei uitstapjes naar andere onderwerpen dan wat er op dat moment eigenlijk echt nodig is namelijk volledige aandacht voor wat je op dat moment aan het doen bent en daarmee dus echt in het hier en nu zijn.

Ben jij echt aanwezig?

Wat de meeste mannen dus druk en gestresst doet voelen is feitelijk niet in het hier en nu ECHT aanwezig zijn. En wat is dat dan ECHT aanwezig zijn? In mijn optiek een mate van daadwerkelijk fysiek waarnemen en gewaar zijn van jezelf en je omgeving. En dat doe je nu eenmaal niet alleen maar met je hoofd. Sterker nog, je lichaam neemt waar en stuurt signalen naar de geest die interpreteert. Velen zijn alleen maar bezig met de gedachten in hun hoofd. Dat kan ook niet anders want onze hele maatschappij en opvoeding is gebaseerd op het ‘denken’.  Het probleem schuilt er alleen in dat er vaak geen rem zit op deze denkmachine. Dus dan krijg je vanzelf te maken met wat lijkt een overloop van informatie in je hoofd. Gedachten zijn feitelijk energie en wanneer je niet weet hoe je deze energie kunt loslaten wordt je als snel een emmer die overloopt.

Je moet van alles

Niet zo gek dat je soms wat venijnig reageert , tegen mensen om je heen of in het verkeer als het allemaal niet opschiet. Maar wat gebeurt er eigenlijk echt? Wat maakt dat je het als onprettig ervaart? Het zit hem vaak in het ‘moeten’..het denken geen keus te hebben. Er wordt een bepaald reactief gedrag in je getriggerd (lees een negatieve reactie en liever anders zou zien van jezelf) wanneer je bijvoorbeeld heel erg je best doet om aan alle verantwoordelijkheden te voldoen en dingen op dat moment niet gaan zoals gepland of dat jij wilt.

Dit gedrag is vaak weer gebaseerd op eerdere ervaringen in je leven. Want elk mens dat opgroeit krijgt te maken met dingen die ‘moesten’ als kind. Logisch ook want dat hoort bij de opvoeding. Wat bepalend is in de mate van je reactieve gedrag is de mate waarin dingen ‘moesten’ en de hoeveel jij bijvoorbeeld  ‘vrij’ gelaten werd als kind om zelf te ontdekken of je emoties te tonen. Als je namelijk beperkt werd in het tonen van je emoties dan heb je geleerd jezelf veel in te houden en niet te communiceren wat je voelt. Waardoor je dus veel gedachten en gevoelens binnen houdt en zich dat naar verloop van tijd gaat opstapelen.  

Wat is er van jou en wat van de ander

En dan zijn er nog de gedachten en gevoelens van anderen die je ook beinvloeden. Hoe dan hoor ik je denken…. nogmaals, de moderne wetenschap bewijst dat gedachten en gevoelens in principe gewoon energie zijn en dat al het leven verbonden is door een groot magnetisch veld. Het is alleen aan onze eigen beperkte waarnemend vermogen te wijten dat we dit niet ten voordele in ons dagelijks leven gebruiken. Dus niet moeilijk voor te stellen dat wanneer jij je niet gewaar bent van de sensititviteit van je lichaam en dus veelal vanuit je hoofd leeft zul je veel energie van gedachten en gevoelens van anderen wel opnemen in je energie systeem maar niet als zodanig herkennen als van iemand anders omdat je geest deze lichamelijke waarnemingen nog niet bewust interpreteert als niet van jou zijnde. Dan kan het dus zijn dat jij bepaalde negativiteit ervaart zoals neerslachtigheid, verdriet of boosheid van anderen en dus ook echt voelt maar je simpelweg niet gewaar bent van het feit dat dit niet van jou is maar ondertussen wel bijdraagt aan de emmer die overloopt. Wel handig als je die energie in geval zou kunnen laten waar ie hoort…

Leren loslaten

Je dient dus te gaan leren energie los te laten op meerdere nivo’s om te voorkomen dat je hoofd overloopt. Hiervoor is het praktisch eerst te gaan leren hoe gedachten, gevoelens en bijbehorende emoties te onderscheiden, vervolgens te gaan leren de gevoelens en emoties daadwerkelijk te voelen en je gedachten te herprogammeren. Want nogmaals, je lijf neemt waar en je mind interpreteert. Wanneer je leert dit te gaan onderscheiden en meerdere malen per dag een moment neemt om terug te keren naar je daadwerkelijke gevoel zonder de ruis van alles gedachten van je aktieve geest, zullen je je energie levels drastisch verhogen. In een modern leven met alle verantwoordelijkheden van de combinatie van je privé leven en carriere  wel zo handig en bijna een must !

Kies jij er ook om moeiteloos meerdere taken en rollen tegelijk te kunnen uitvoeren zonder daarbij over te lopen en dit alles ook nog eens met een goed humeur? Lees dan gerust verder op de website en social media kanalen van Mannen Coaching.

Deze vind je misschien ook interessant

In verwachting zijn

Het is iets totaal nutteloos…een verwachting. Waarom nutteloos? Een verwachting is net als angst, het bestaat simpelweg niet. Het is een idee of gedachte gebaseerd

Lees verder »

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief