Rick-van-oppen

Rick van Oppen

Authenticiteit – Jezelf zijn

Wanneer ben je authentiek?

Authenticiteit wat is dat eigenlijk? Wanneer ben je authentiek?  Je bent authentiek wanneer je altijd jezelf durft te zijn ongeacht de situatie en oordelen van anderen. Daar mag ik wat specifieker in zijn  want authenticiteit of jezelf zijn heeft niets te maken met anderen altijd jouw mening te moeten laten weten of jezelf te moeten laten gelden in discussies.

In deze blog ga ik je uitleggen waardoor het komt dat mannen moeite hebben met zichzelf zijn en hoe je werkelijk authentiek kunt worden.

Echte authenticiteit en jezelf zijn is juist gebaseerd op het vermogen naar alles in jezelf te kunnen kijken, ook de dingen die je wellicht minder leuk vindt aan jezelf. Eerlijk te durven kijken naar jouw gevoelens en overtuigingen over jezelf én de buitenwereld. Vanuit die basis komt namelijk ook het inzicht om situaties buiten jezelf echt te kunnen waarnemen zoals ze zijn, zonder dat het vertroebeld wordt door oordelen van jou zelf. Dat is de echtheid die iemand authentiek maakt.

Staan voor wie jij bent

Vervolgens is het nodig om dit inzicht over wie jij bent te durven gebruiken om naar buiten toe ook te kunnen duidelijk maken wie jij echt bent en te staan voor wat voor jou waar is. Dit kun je alleen maar doen door te uiten wat jij echt voelt zonder angst om veroordeeld te worden of de gevolgen hiervan. Ook al weet je dat je sommigen zult kwetsen, toch door te zeggen wat je voelt help je die ander. Dat jij helemaal jouw echte zelf bent is precies hetgene wat die ander nodig heeft. Hoe die ander verder kiest te reageren is helemaal aan hem of haar.

Ga maar na, uiteindelijk voel jij je meer op je gemak bij iemand die eerlijk is over wie hij is. Diegene vertrouw je. Omdat diegene compleet durft te laten zien wie hij is en zich dus kwetsbaar opstelt, geeft dat jou de veiligheid om dat ook te doen. Je voelt dat je je schild kunt laten vallen omdat dat niet nodig is. Dan voel je je op je gemak bij iemand.

Wie ben ik eigenlijk

Om echt jezelf te kunnen zijn dien is het handig te weten weten wie dat eigenlijk is. Dat wil zeggen wie je bent in plaats van wie je bent gemaakt. De manier hoe jij namelijk in het dagelijks leven op dingen reageert komt voort uit gedragpatronen die je onbewust van de personen aanwezig in je jeugd gekopieert hebt. Als jong kind voel je de gevoelens van je ouders en hoe zij met gevoelens omgaan en dit neem je over. Daarnaast wordt je beinvloed door wat je op school leert, informatie uit boeken en films of geloofsovertuiging. 

Dit is allemaal helemaal OK , dit is juist wat jij nodig hebt om te ontdekken wie jij bent. De valkuil is echter dat het aan inzicht ontbreekt wat nu precies van jou is en wat van een ander. Bijvoorbeeld de  manier hoe je met emoties en gevoelens omgaat. Dit leer je grotendeels van je moeder. Stel dat je moeder zich vaak alleen voelde toen jij jong was maar hier geen uiting aan gaf omdat ze vond dat ze zich aanstelde dan is het zeer waarschijnlijk dat jij dat patroon overneemt. Dus dat jij je ook niet uit omdat je vindt dat je je niet zo moet aanstellen. Dit is aangeleerd gedrag. Je hebt geleerd niet je ware gevoel te uiten wanneer je met een negatieve emotie geconfronteerd wordt.

Oordelen van anderen

Wanneer je ouders de neiging hadden je veelal te veroordelen wanneer je onwenselijk gedrag vertoonde in je jeugd, leer je je dus aanpassen uit angst.  Op school en tussen leeftijdsgenoten leer je hoe je je moet gedragen om erbij te horen en niet buiten de groep te vallen. Er wordt aangegeven wat ‘’normaal’’ is en je ziet dat als je buiten de paden loopt je veroordeelt wordt door anderen.  Je groeit dus onbewust op met angst om niet buiten de groep te vallen omdat je dan veroordeelt wordt. Je voelt dat er geen ruimte is om te zijn wie je werkelijk bent uit angst en past je aan. Beide voorbeelden staan je ware gevoel uiten in de weg.

Niet voor jezelf durven opkomen

Des te meer jij je eigen gevoel gemanipuleert hebt in je jeugd door je aan te passen , des te groter de kans wanneer je eindelijk op eigen benen staat je bepaalde keuzes kan gaan maken die niet erg heilzaam voor je zijn. De wet van de aantrekkingskracht zorgt er namelijk voor dat jij manipulators aantrekt. Deze zijn er in alle vormen en maten. Doordat je weinig eigenwaarde hebt en moeilijk grenzen kunt aangeven kun je in manipulatieve liefdesrelaties terecht komen en ook op je werk of onder vrienden zul je merken dat je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen. Lees hier meer over in Partners en relaties.

Dit gaat natuurlijk niet allemaal over één nacht ijs en meestal duurt het jaren voordat je erachter komt dat je een probleem hebt, meestal door een burn out of depressie. Het ding is namelijk dat het erin sluipt. Je bent je immers niet bewust van al het bovenstaande en houdt je zelf meestal voor dat je je mannetje heus wel kan staan. Ondertussen ging je steeds meer over je grenzen en zijn er energetische blokkades onstaan in je lichaam die zorgen voor mentale en fysieke klachten.  Het is namelijk zo dat elke keer wanneer jij je gevoel niet uit , je feitelijk ontkent tegenover jezelf dat deze er is. Het gevoel mag er niet zijn van je. Je lichaam weet hier geen raad mee en kan niet anders doen dan deze op te slaan in je lichaam. Lees hier meer over in Therapie.  

Jezelf durven aankijken

Het is dus belangrijk dat je voor jezelf gaat kiezen en gaat ontdekken wie je zelf eigenlijk bent. Jezelf durven aankijken als geheel. Dat is waar authenticiteit begint. Door de oorzaken van je gedragspatronen te gaan oplossen ga je jezelf loskoppelen van alles wat je niet bent. Daarvoor dien je je dus eerst bewust te worden van je gedrag en gaan leren voelen in plaats van je gevoelens en emoties te manipuleren.

Voor de meeste mannen is dit een compleet nieuwe ervaring en gaat er een wereld voor ze open. Ze hebben geleerd over alles na te denken en allles te moeten verklaren met hun geest en zijn in een vicieuze cirkel van gedachten terecht gekomen. Dit heeft juist voor alleen maar meer verwarring gezorgd want daar ga je de oplossing niet vinden.  Wanneer je iets niet wilt voelen vlucht je namelijk in gedachten , in je hoofd. Je onderbewustzijn is zo geprogrammeerd dat het dingen die niet prettig vindt liever niet ervaart en zet dan de maalstroom aan gedachten in werking om jou te beschermen tegen een naar gevoel.

Dus met alleen positief denken en zelfdiscipline ga je het niet redden, dat is alleen maar meer manipulatie van jezelf en zit je nog steeds in het moeten en ben je niet aan het accepteren wat er daadwerkelijk is. Door juist te accepteren en te doorvoelen wat negatief is ga je de benodigde stappen vooruit maken.  Dit zijn de eerste stappen om authentiek te worden en optimaal te gaan gebruik maken van jouw potentieel!

Ben je geinteresseeerd in hoe ik je kan leren authentiek te worden lees dan verder op mijn website of neem vrijblijvend contact op!

Deze vind je misschien ook interessant

In verwachting zijn

Wat is je verwachting Het is iets totaal nutteloos…een verwachting. Waarom nutteloos? Een verwachting is net als angst, het bestaat simpelweg niet. Het is een

Lees verder »

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief